: info@vargal.si

: +38631718808

V zadnjih tednim smo pričeli z vseslovenskim projektom Družinske kmetije - Temelj ekonomskega in socialnega razvoja podeželja. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, voden pa pretežno s strani Sindikata kmetov Slovenije. Projekt sam iz naše strani zajema pripravo gradiv na obravnavano tematiko, izdelavo logotipa, pingvina, vodenje predvidoma osmih okroglih miz po Sloveniji ter pripravo izjav za javnost iz posameznih dogodkov.

 

Projekt sam nam je izredno blizu, ker je njegov namen učvrstitev položaja družinskih kmetij ter služi tudi kot poziv za pravno ureditev obravnavanega področja. Družina kot ekonomska celica, sodelovanje, spodbuda lokalni pridelavi, obdelavi in potrošnji slednjega je nekaj kar bi moralo zadevati vse nas. Slovensko podeželje je namreč v primerjavi s tujino izredno poseljeno, za njegov videz pa skrbijo v veliki meri ravno te družinske kmetije. Lokalna pridelava je naslednji dejavnik katerega se vse premalo zavedamo. Lokalna hrana, ki je bogata z lokalnimi minerali katerih so naša telesa navajena, polna hranil, ki se ob kratki dobavni verigi ne izgubijo. Takšna hrana je bistvenega pomena pri vzdrževanju zdravja in je investicija v našo prihodnost in v prihodnost naših otrok.

Zavedanje, da je lastna pridelava strateškega pomena, je vse prepogosto spregledano in zanemarjano. Ravno zaradi tega smo veseli, da smo postali del te zgodbe za katero verjamemo, da je ključnega pomena pri razvoju slovenskega podeželja - podeželja kot ga poznamo.