Marketing in mladi

Marketing & mladi – prihodnost je v barvah

Včeraj sem, po spletu okoliščin, imela jutro popolnoma drugačno od običajnih četrtkovih. Namesto kave v levi roki in miške v desni roki ,sem stala na katedru in zasedla mesto »učiteljice« na lokalni osnovni šoli. Brez skrbi, ostajam v marketingu, včerajšnje jutro je bila zgolj dobrodošla popestritev sicer utečenega delovnega ritma.

V sklopu sodelovanja starši-šola-učenci sem na sinovi osnovni šoli imela predstavitev poklica za enega izmed osmih razredov. Sam marketing oziroma poklici v njem, sicer niso del klasičnih poklicnih predstavitev, ki so jih učenci deležni v osnovnošolskem poklicnem orientiranju, vendar ne zato, ker ne bi bili zanimivi temveč bolj zato, ker se za ta poklic orientiraš šele kasneje, v srednji šoli.

Vajena sem javnih nastopov, vodenja okroglih miz in dogodkov, pa vendar sem imela kar precejšnjo tremo. Tremo zaradi tega, ker sem se bala, da jim predstavitev poklica še ne bo zanimiva, da bo preveč specifična in bodo njihove veke zaradi zgodnje ure padle dol. Verjeli ali ne sem predstavitev vsaj petkrat (!!) spremenila, kajti želela sem jo približati njihovemu svetu doživljanja in izkušenj, ki so si jih do sedaj nabrali.

Skozi aktivno predstavitev, z vključevanjem posameznikov v debato, ter kratko »pitch« delavnico pa sem uzrla popolna nov svet. Svet zvedavih mladih, ki so se aktivno vključevali v temo, mi postregli s svojo že kar zavidljivo širino izkustva. Bila sem navdušena!

Kakšne ideje so privrele na dan – kreativa, smisel za jezik, poznavanje digitalnega sveta, asociacije … res lahko rečem samo en velik VAAUU!

V njih sem morda prvič zares jasno ozrla svetlo prihodnost, v našem sicer precej sivem vsakdanu. Kakšne barve so njihove energije, zamisli, neobremenjeni um in pristna radost ob uspešno zaključeni nalogi. Ne bojim se za prihodnost marketinga – oni jo bodo ponesli višje kot mi kadarkoli.

Dragi mladi, obdržite to v sebi! Ohranite svoj čist in nepokvarjen pogled na svet in nam ga čez nekaj desetletij, ko boste vi prevzemali vodilna delovna mesta v tej državi, pričarajte nazaj.

Prihodnost je SVETLA in v BARVAH!